Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovastusa, military

2010.01.14

Lovastusa

 

Általános leírás

A harmadik olimpiai szakág a lovastusa ( más néven military vagy háromnapos verseny), melynek programja tartalmazza a díjlovaglást és a díjugratást is, kiegészülve egy egyedi feladattal: a hosszú, természetes akadályokkal tűzdelt terepversennyel. A tereppálya hossza körülbelül 1350-7400  méter, a verseny nehézségi fokától függően.

A robusztus,  sövényeket, farönköket és egyéb építmények magukba foglaló terepakadályok nem verhetőek, ezért hibázás esetén a ló akár fel is bukhat az akadályon. A veszély csökkentése érdekében a terepakadályok egyre korszerűbbek és biztonságosabbak, és a nehéz versenyekre való minősülési feltételek is igen szigorúak.

Lebonyolítás és értékelés

A verseny három részből áll, melyet különböző, egymás utáni napokon rendeznek. A lovasnak mindhárom részt ugyanazzal a lóval kell teljesítenie. Az első napon díjlovaglóprogramot kell lovagolni ( az értékelést lásd a díjlovaglásnál ). Az itt elért eredményt hibapontokká alakítják : a legeredményesebb díjlovaglóprogramért jár a legkevesebb hibapont. a második napon következik a terepverseny, mely általában két szakaszból áll ( A szakasz-kis ügető szakasz, illetve D szakasz- terepakadály-pálya, más néven cross). 2002 előtt a bajnokságokon négyszakaszos versenyeket rendeztek, ami az A és D szakaszok mellett a B szakaszt( steeple- chase, más néven akadálypálya), valamint a C szakaszt( nagy ügető szakasz) is tartalmazza. A szakaszok feladatait ( iram, akadályok száma stb.) a lovastusa-szabályzata tartalmazza.

A terepversenyen ellenszegülésért, lóról esésért és időtúllépésért hibapont jár, amennyiben az az akadályok ugratásával van összefüggésben.

A ló és lovasa akadálynál való bukását, illetve a teljes pályán a négyszeri ellenszegülést kizárással büntetik.

A harmadik versenynapon rendezik a díjugratást, melynek elbírálását a díjugratás leírásánál tárgyaltuk.

A lovastusaverseny győztese a három versenynapo összesített legjobbja, aki a legkevesebb hibapontot gyűjtötte.

A jó militaryló és lovasa

A militaryló rendkívüli vágtázó- és ugróképességgel, gyorsasággal és szívóssággal rendelkezik. A nehéz feladatok leküzdéséhez kitűnő hozzáállás szükséges, ami elsősorban a bátorságban, az ugrani akarásban és a lovas irányában tanúsított feltétlen engedelmességben nyilvánul meg. Ezen tulajdonságok mellett a militarylónak eleget kell tennie a díjugratás és a díjlovaglás fő kivételeinek is.

A jó militarylovas rendelkezik a két előbbi szakág lovasának minden tulajdonságával, emellett rendkívüli fizikai erőnléttel bír.

Mivel a lovastusában való eredményes szereplés sokoldalú kiképzést igényel, számos szakértő ezt a szakágat tartja a lovassportok királyának.

 

A mappában található képek előnézete Military, Lovastusa

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.