Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A ló szőrének színe attól függ, hogy bőre mennyi pigmentet, vagyis természete festékanyagot tartalmaz.Majdnem minden lónak és póninak sötét a bőre, kivéve a fehér jegyek helyén, például a fejen és a lábvégeken, ahol a bőr rózsaszínű. Amit fehér lónak mondunk az valójában szürke.Nekik is sötét a bőrük, de nálunk csak az orrtájékon látszik.

Alapszínek: A ló alapszínei a fekete, pej, sárga, fakó. A kevert színek a deres, szürke, és a tarka. A korral általában a lovak színe is változni szokott.

Szürke: A szürke lovak sötéten születnek, majd egyre több fehér szőrszáluk lesz és idővel teljesen fehérek lesznek. Pár szürke lónak idősebb korára sötét, általában barna pettyek jelennek meg. Ezeket a lovakat szeplős szürkének nevezzük.

Kép

Fekete: A fekete szőrében is megjelenhetnek ősz szőrszálak. A fekete lovaknak a sörénye és a farka is fekete.

http://slawik.com/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=57835&g2_serialNumber=2

 Pej: A pej lovak szőre barna, sörénye és farka sötét színű sokszor fekete.A sötétpej szőre sötét barna a hasa alján világosabb. A világospej lovak szőre világos barna, sárgás árnyalatú. A májsárga lovak szőre sötét gesztenye barna, s ugyan olyan a sörénye és a farka is.

 

Kép

 

Sárga: A sárgának sok árnyalata van a sörény és a farok lehet világosabb és sötétebb is. A sárga lónak egyforma vagy hasonló színű a szőre és a sörénye, farka.

Kép

Sárga-Tarka:  A sárga-tarka fehér alapon sárga foltok tarkítják.

 

 

Kép

 

 

Pej-tarka: A ló testét fehér alapon barna foltok fedik.

 

Kép

 

Fekete-tarka: A fekete tarka lovat fehér alapon fekete foltok borítják be.

http://slawik.com/gallery2/main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_itemId=49923&g2_serialNumber=2

Párductarka: A Párductarka lovat fehér alapon fekete vagy barna pöttyök színesítik a lovat.

 

Kép

 

Fakó: A fakó ló szőre olyan mintha kiszívta volna a nap, a sörénye és a farka pedig fekete. Sok esetben ezeknek a lovaknak a háta szíjalt hát.

http://img1.tar.hu/hasufel/size2/17698040.jpg

Palomino: Más néven izabella fakó ezeknek a lovaknak a szőre olyan mintha aranyszínű lenne és a sörénye, farka is arany színű, de más árnyalatban.

http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/ponylove/uploads/Palomino.gif

Albínó: Az albínó lovak olyanok, mint a szürkék csak az albínónak rózsaszínű a bőre, amiről még meg lehet ismerni az a piros szem, ami igazából átlátszó és a vérerek miatt látjuk pirosnak, de ez nem mindig van így.

 

Kép

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

SZOGYEM

(GABOR, 2015.05.20 17:09)

KIHOúG

szerkesztő

(szerkesztő, 2009.07.22 12:54)

kedves Frozy '
A pej és a sárga között az a különbség , hogy a sárga lovaknak egyforma vagy hasonló a színe a pej lovaknak pedig fekete a sörénye,farka és barna a szőre

Frozy

(Frozy, 2009.07.21 21:36)

Szia! Mi a különbség a pej és a sárga közt?